برای تولید بطریهای مختلف از پریفرم استفاده میکنند که دارای انواع مختلف با ویژگیهای منحصر به فردی هستند؛ پریفرم رنگی از گروه پلاستیکها بوده که برای کارهای مختلف مفید میباشد.
با استفاده از نفت که تحت فرآیندهای مختلف قرار گرفته میشود پلاستیکهای شیشههای نوشیدنی را با نام پریفرم رنگی تولید میکنند.
برای هر نوع بطری پلاستیکی فرآیند متفاوتی در نظر گرفته میشود با این حال 5 نوع پلاستیک نظیر: پلی وینیل کلرید (PVC)، پلی اتیلن (PE)، پلی پروپیلن (PP)، پلی کربنات (PC)، پلی اتیلن ترفتالات (PET) وجود دارند تا تحت فرایند اسکتروژن مذاب قرار گرفته و سپس پلیمر را در قالب باد میکنند.
برای اینکه پریفرم از استحکام بالایی برخوردار باشد بهتر است از پریفرم رنگی سنگین استفاده کرده و قبل از ارائه و تولید کالا به صورت مداوم و با دقت بالا بررسی شود.
پلی اتیلن ترفتالات که با نام PET نیز شناخته میشود در الیاف مصنوعی به عنوان ماده اولیه ی مهم برای تولید بطریهای پلاستیکی و ظروف غذا و نوشیدنی به شمار آمده و در کاربردهای گرمایش و در رزینهای مهندسی درترکیب با الیاف شیشه بکار گرفته شود؛ این ماده یک رزین پلیمری گرمانرم از خانوده پلی استر به شمار میآید که در برابر حمله میکروارگانیسمها مقاومت خوبی از خود نشان میدهد.
پت به عنوان بی خطرترین مواد برای مواد غذایی و نوشیدنی در آژانسهای ایمنی معرفی شده است.
مراحل آماده سازی پریفرم رنگی برای تولید بطری های PET
- در ابتدا پریفرم ها را حدو 6 تا 8 ساعت به صورت پیوسته در دمای 170 درجه سانتیگراد رطوبت زدایی می کنند.
- در ادامه باز هم از رطوبت ماده اولیه کم می کنند تا به حداقل 50PPM برسد، چرا که برای انتقال به سیلندر این مقدار از رطوبت نیاز می باشد.
- پس از اینکه مواد پت گازگیری شده و در ماردون دستگاه تزریق به حرکت در آمدند مواد پت ذوب شده به درون قالب تزریق می شوند.
- پس از قالب گیری به طور یکدست و به صورت کامل مواد لازم تولید پریفرم رنگی دوب می شوند.
نکته: در این مرحله از گرانولهای ذوب نشده نباید استفاده کرد و از شکستن هر گونه زنجیزه پلیمری جلوگیری کرد چرا که کیفیت نهایی محصول را پایین می آورد.
- در مرحله بعد که محوطه قالب گیری دمشی نام دارد، مواد به محوطه ای که فاقد هر گونه رطوبت بوده و از تهویه مطبوع برخوردار است منتقل می شوند تا با هوای فیلتر شده به طور کامل احاطه شوند.
- سپس قالب گیری صورت می گیرد.
نکته: در این مرحله که استحکام بطریها و کیفیت آنها تعیین می گردد عملیات قالب گیری پریفرم رنگی می باشد به همین دلیل برای تولید آنها از ماشینهایی استفاده می کنند که دارای ماردونهای مخصوص برای عمل آوردن و کم کردن تنشهای پس ماند باشند.
- در نهایت با استفاده از خنک کاری، شوکی به مواد وارد شده و محکم می شوند و سپس پریفرم رنگی از قالب جدا می شود.
به منظور راحتی مردم هنگام خرید نوشیدنی آنها را در پریفرم رنگی بسته بندی می کنند که مقاومت بالایی داشته و با نوشیدنیهای مختلف سازگار هستند.
پریفرم در ابتدا به صورت شفاف و بی رنگ می باشد که با افزودن مواد رنگی آن را با رنگهای متنوع و سایزهای مختلف با توجه به سفارش مشتری طراحی و تولید می کنند.
مواد استفاده از پریفرم رنگی
از جمله کاربردهای پریفرم رنگی میتوان در تولید بطریهای پلاستیکی اشاره کرد. پریفرم رنگی برای بطری های پلاستیکی پلی اتیلن و پی وی سی کاربرد دارد و با جلوگیری از ورود نور باعث میشود نوشیدنی از فاسد شدن در امان باشد پس میتوان گفت پریفرم نوعی پت بوده که با اضافه کردن آن به این ماده و ذوبش، سبب استحکام بیشتر پت میشود/ برای بسته بندی محصولات آرایشی بهداشتی کاربرد داشته تا در دراز مدت سالم بمانند/ برای ساخت بطریهای نوشابه گازدار و روغن کاربرد دارد اما بهتر است برای محافظت محتویات درون بطری از مواد پلیمری محکمتری استفاده شود اما برای آب معدنی می توان از نمونه های سادهتری استفاده کرد.
ویژگی های پریفرم رنگی
- از نظر بهداشتی مورد تأیید است.
- دارای وزن سبک (20 تا 30 گرم) بوده و قوی و ضد خش می باشد.
- طراوت محتویات درون خود را حفظ می کند.
- بازیافت بطریهای پت بسیار آسان است به همین دلیل از نظر اقتصادی سود خوبی دارند.
- اگر بطریهای پت از مراکز غذایی و پزشکی تأییدیه دریافت کنند مطابق با شرایط خاص می توان برای تولید مجدد بطری اقدام کرد.
با افزایش فروش کالاهای بسته بندی شده و علاقه مشتریان به کالاهای بسته بندی شده پریفرم رنگی در ایران و در جهان و در میان مشتریان انواع ظروف، با استقبال بسیاری روبرو شده اند به همین جهت بر بازار تأثیر مثبت داشته به طوری که دامنه ی آن به تولید و صادرات پریفرم رنگی و سرمایه گذای در این مسیر کشیده شده و زمینه ساز درآمد ارزی برای تولیدکنندگان در ایران و صادرکنندگان آن فراهم آورده است.